1 on 1

1-On-1 : Kerja Contract, Nak Loan Rumah Tak Lepas? Dan ini yang saya cadangkan…

Salam ahad semua.

Kami tengah OTW ke Nilai untuk perkongsian hartanah untuk pemaju Sime Darby dan saya ada sedikit masa nak menulis mengenai pasangan yang saya jumpa di Johor semalam untuk sesi 1-on-1.

Kisah pasangan ini :

1. Suami kerja kontrak, dan setiap kali buat loan gagal sebab bank tak suka perkerja kontrak yang tidak mempunyai pendapatan yang tetap.

Beliau pernah buat syarikat sendiri dan buat payslip gaji sendiri, tapi bila buat loan masih tak lepas.

2. Isteri mempunyai kerja tetap tapi komitmen tinggi. 1 personal loan melebihi 100k. 2 loan kereta berjumlah 200k. Dan beliau ada satu hartanah yang dipakai sendiri.

3. Komitmen si isteri tinggi sebab cuma beliau yang senang nak buat pinjaman. Suami langsing tiada loan sebab tiap kali apply loan, kena reject.

4. Mereka susah nak ada simpanan sebab loan kereta+personal loan+loan rumah sahaja sudah RM4000 sebulan.

5. Duit simpanan sekarang tak sampai RM30,000.

Selepas saya dengar masalah mereka, saya berikan cadangan dan saya ajar mereka untuk :

1. Kurangkan hutang dari RM4000 sebulan kepada RM2000 sebulan.

2. Dapat Langsaikan hutang semua personal loan dan bayar penuh sebijik kereta yang jumlahnya RM150,000.

3. Si suami sekarang akan boleh buat loan sampai RM800,000. Isteri boleh buat loan sehingga RM1juta.

4. Simpan rumah yang mereka sedang guna.

5. Tambah dan cukupKan modal untuk beli 3 hartanah baru bernilai RM1.5 juta.

Ada yang nak belajar tak apa cadangan saya kepada mereka yang membolehkan mereka buat semua ini?

Comments

comments

Related Posts

20 thoughts on “1-On-1 : Kerja Contract, Nak Loan Rumah Tak Lepas? Dan ini yang saya cadangkan…

  1. Farhan says:

    Saya nak belajar en.faizul

  2. Rauf says:

    Sy nk belajar cadangan2 tu tuan

  3. muhammad mu'az bin noordin says:

    saya nak sangat belajar, saya pun keje kontrak seperti suami puan di dalam perkongsian ni. buntu tak tahu cara nak lepas loan dengan bank.

  4. sukri bin ismail says:

    salam tuan. sy nak blajar sbb situasi diatas lebih kurang sama dgn sy.

  5. Mohd Syahir says:

    Salam tuan,

    Saya pon nak belajar juga..kerana saya pon pekerja kontrak dan dalam proses nak membeli sebuah rumah..mungkin permohonan load saya bakal kena reject..

  6. Zainab Adi says:

    Saya pon berminat nak tahu dan belajar cadangan2 tuan itu.

  7. Abdullah Zubair bin Hashim says:

    Saya pun nak belajar, tuan..

  8. Mohd Farhan says:

    saya mahu belajar tuan..

  9. NAZRI BIN MAMAT says:

    saya mempunyai masalah yang hamper sama dan perlukan tunjuk ajar tuan. mohon ajar tuan. tq

  10. hamidi says:

    sy pon nk belajar

  11. SITI NURHASNI BINTI RAMLI says:

    Saya pekerka kontrak di badan berkanun,gaji bersih 1700 suami technician di kilang shah alam gaji bersih 2200. Boleh tolong ajar

  12. Faiqhi abd majid says:

    Please teach me

  13. Zaleha Hussin says:

    Harap tuan sudi kongsikan ilmu. Terimakasih

  14. zukarnen says:

    Saya pun minat juga tuan, bagaimana nak dapat hartanah kalau umur dah dekat bersara, simpanan mungkin dari skim persaraan nanti, masih boleh ke beli hartanah…tk

  15. mwramli says:

    saya pon nk belajar tuan. sbb sy pon alami sbgai pekerja kontrak

  16. mira says:

    assalam tuan faizul…sy juga berminat nak belajar mengenai hartanah ni…harap tuan dapat kongsikn ilmu berkenaan..semoga ilmu tersebut bermanfaat untuk saya dan rakan2 di luar sana.terima kasih tuan

  17. azli says:

    Tolong ajar saya Tuan Faizul.Terima Kasih

  18. Siti says:

    Sy juga nak bljr Tuan Faizul. Terima kasih.

  19. zeck says:

    saya nak tahu tuan macam mana caranye

  20. Halimah says:

    Sy juga mahu sangat belajar

Leave a Reply