Pelaburan Hartanah: Kenapa Ilmu Lama Mungkin Sudah Tidak Boleh Dipakai?

Reading Time: 1


Bagi saya, ada banyak benda yang kita boleh belajar dari graf ini :

1. Bukan semua hartanah boleh guarantee buat duit sepanjang masa terutamanya kalau tak sampai 5 tahun.

2. Bukan semua hartanah landed pasti pasti dapat buat dapat capital appreciation lebih berbanding highrise. Dulu kita diajar yang capital gains hartanah jenis highrise tak kan boleh lawan hartanah jenis landed, dan jangan beli highrise kalau nak dapatkan capital gains.

3. Bukan semua hartanah highrise akan lemah kenaikan harga. Kalau beli lokasi yang betul dan ada MRT macam di Kota Damansara ni, kenaikan harga rumah highrise boleh setanding dan siap boleh melebihi hartanah landed.
.
4. Cikgu cikgu hartanah zaman dulu selalu cakap yang kena beli landed kalau nak dapat capital gains, hartanah highrise dapat rental yield saja.

Nasihat saya dan saya rumuskan apa yang saya tengok setelah melabur dari tahun 2005 dan beli lebih dari 30 hartanah highrise :

Kalau beli hartanah highrise yang betul, kita boleh dapat capital appreciation yang setanding atau melebihi hartanah landed di kawasan yang sama.

Kelebihan utama hartanah highrise adalah keupayaan sewanya yang jauh lebih bagus dari hartanah landed. Rumah landed biasanya nilai sewanya negatif boleh mencecah beribu sebulan.

Kalau beli highrise yang betul, boleh dapat dua dua rental yield dan capital gains. Ini adalah kenapa saya cukup suka beli hartanah jenis highrise.

Highrise lebih sesuai dengan pembeli yang bermodal kecil dan kurang simpanan sebab sewa tiap bulan tak susah nak dapat positif cashflow kalau beli hartanah yang betul.

Guna ilmu, beli hartanah yang betul, insyaAllah dua dua kita dapat.

P/S: Nak belajar ilmu pelaburan hartanah bersama saya, Faizul Ridzuan? Sertai seminar Millionaire Employee Blueprint sekarang dan ketahui bagaimana anda boleh mencapai impian kewangan anda melalui pelaburan hartanah yang berkesan. Klik sini untuk info lanjut.

Reader Comments

COMMENTS

  1. yeoh
    February 8, 2017

    Hi

    It will be good if you can give us the source of the graphs.

    Regards.

  2. wilingTeong
    February 8, 2017

    will join the seminar Millionaire Employee Blueprint at KL

  3. safwan
    February 8, 2017

    Salam sejahtera tuan, dari mana tuan dapat sumber ini? Terima kasih.

Comments are closed.

Related Posts

Property Boosters: One of the most important reasons why property values go up in a short span of time!

Property boosters, are one of the most important reasons why property values goes up tremendously in a short span of time. Example of areas that has been a huge beneficiaries of property-boosters are : Bangsar South ( formerly known as Kerinchi, has out-performed original Bangsar ). Some properties went from RM280k to over RM1Mil in […]